Pulse of love 10/12/2013

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το Κούρδισμα των Τσάκρα

Διαλογιστική άσκηση εναρμόνισης των ενεργειακών μας κέντρων


Όταν μιλάμε με λάθος τρόπο, όταν χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να ευχαριστήσουμε τους άλλους, να τους καλοπιάσουμε, να τους εξαναγκάσουμε ή να τους χειριστούμε, το κέντρο του λαιμού μας γε­μίζει με ένταση και συστέλλεται. Όταν όμως επιτρέπουμε να αναδυθεί η ολοκληρωμένη φωνή που έρχεται από σώμα, καρδιά και νου, μπορούμε να κινήσουμε βουνά. Χιλιάδες χρόνια, σε πολλά μέρη του κόσμου, η μουσική και το τραγούδι είχαν πνευματική αξία.

Όπως ακριβώς κουρδίζετε ένα μουσικό όργανο, έτσι μπορείτε να κουρδίσετε τα τσάκρα σας. Όλοι ξέρουμε πόσο μελωδικές και καθα­ρές είναι οι νότες που βγάζει ένα καλοκουρδισμένο όργανο, και πόσο παράφωνες και δυσάρεστες νότες βγάζει ένα όργανο όταν δεν είναι κουρδισμένο καλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τσάκρα μας. Μπορεί­τε να τα κουρδίσετε τραγουδώντας ή υμνώντας με τους ήχους σας.


Κουρδίζοντας ένα τσάκρα, αυξάνετε το εύρος τον ενεργειακού πεδίου του. Έτσι, διευρύνετε το χάρισμα και την παρουσία σας και την ικανότητά σας να αγγίζετε και να εμπνέετε με το λόγο σας τους άλ­λους. 

ΣΚΟΠΟΣ

  • Να φέρει στη ζωή ελαφρότητα, χαρά, συναισθηματική απελευθέρωση και αυθόρμητη δημιουργία.
  • Να σας απελευθερώσει από το άγχος της'απόδοσης
  • Να καθαρίσει τα εσωτερικά σας κανάλια και να αυξήσει τη ροή της ενέργειας και της έμπνευσης.
  • Να ενθαρρύνει και να αναπτύξει τον αυθορμητισμό και την εμπι­στοσύνη στις καλλιτεχνικές και δημιουργικές σας ικανότητες.


ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Το Κούρδισμα των Τσάκρα
Τοποθετήστε τα χέρια πάνω στο κέντρο της σεξουαλικότητας — μόνοι ή με άλλους.
Κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιά αναπνοή, και αφήστε να αναδυθεί ένας ήχος από το κέντρο της σεξουαλικότητας, ένας ήχος που έρχεται από πολύ βαθιά, ένας γήινος ήχος. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον ήχο Ομ (προφέρεται σε τρεις συλλαβές: αα, οο, μμ, ή Οοο Μμμ).

Παίξτε με τον ήχο. Στείλτε τον μέσω της κοιλιάς στη λεκάνη και στο κέντρο της σεξουαλικότητας. Φανταστείτε αυτό το σημείο του σώματος να τραγουδά, να αντηχεί, να ανταποκρίνεται, να δονείται από αυτό τον ήχο. Για ένα, δύο λεπτά δοκιμάστε διάφορους ήχους.

Τώρα τοποθετήστε τα χέρια σας στο κέντρο της κοιλιάς, στον αφαλό, και στείλτε στην κοιλιά σας μια βαθιά αναπνοή. Με την εκ­πνοή, αρχίστε να βγάζετε έναν ήχο που ηχεί στην κοιλιά. Δοκιμάστε με ανοιχτό το στόμα και, μετά, με κλειστό το στόμα. Δοκιμάστε ξα­νά τον ήχο Οοο Μμμ.
Φανταστείτε τον ήχο να δονεί την κοιλιά σας και, για ένα δύο λεπτά, αφήστε την να ανταποκριθεί και να τραγουδήσει.

Συνεχίστε με τον ίδιο ανοδικό τρόπο και με τα άλλα τσάκρα: με το ηλιακό πλέγμα, την καρδιά, το λαιμό, το τρίτο μάτι και την κο­ρυφή της κεφαλής.

Κλείστε με ένα σύντομο διάστημα σιωπής και χαλάρωσης. 

Προ­σέξτε ότι, τώρα, νιώθετε τα τσάκρα σας να είναι συνδεδεμένα και φι­λικά το ένα με το άλλο. Νιώθετε το μυαλό σας καθαρό και ειρηνικό και μπορείτε να ακούσετε τον «άηχο ήχο» της εσωτερικής σας σιω­πής. Τον εαυτό σας, το σιωπηλό κέντρο όλων των ήχων, την Πηγή όπου καταλήγουν και απ’ όπου απορρέουν όλοι οι ήχοι.

Αν μείνουμε στην εσωτερική μας σιωπή, θα ακούσουμε την αληθινή φωνή μας. Ακούμε τη φωνή του Πνεύματος στην πράξη της δημιουργίας. Όταν εμπιστευόμαστε, η φωνή τραγουδά το τραγούδι της ψυχής μας. Τέτοιου είδους έμπνευση έρχεται όταν η καρδιά μας βρίσκεται σε κα­τάσταση ηρεμίας.


Το Τραγούδι της Ψυχής μας

Φανταστείτε πως είστε ένας μάγος που μαγεύει με τραγούδια και μαγικούς ήχους. Πάρτε βαθιά αναπνοή και ανοίξτε τελείως το στόμα και το λάρυγγά σας. Πιέζοντας από την κοιλιά, τραγουδήστε ένα ακαταλαβίστικο τραγούδι — φτιάξτε το εκείνη τη στιγμή, αυτοσχε­διάστε. 
Ανεβοκατεβείτε την κλίμακα, αρθρώστε ήχους, γρυλίστε, μιμηθείτε φωνές ζώων, επιστρέψτε στις νότες. Τραγουδήστε νότες μα­κριές και λεπτές, βαθιές και με ηχώ, υψηλές και κρυστάλλινες. Παίξ­τε μ’ αυτό τον τρόπο για τρία έως πέντε λεπτά, βάζοντας όλη την προσοχή και την ενέργειά σας. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα διάλογο. 

Ενώ τραγουδάτε, αν κάνετε την άσκηση μαζί με άλλους τους κοιτάτε— με τη φωνή σας τους δείχνετε ποιος είστε. Τους μεταδίδετε το μήνυμά σας.

Όταν τελειώσετε, αρχίζει ο επόμενος/η. Τώρα είναι η σειρά του/της Αφού δοκιμάσουν όλοι μια φορά, κλείστε τα μάτια και αφήστε όλα τα τραγούδια να ηχήσουν στην καρδιά σας. Απολαύστε τη στιγμή.


Απόσπασμα από το βιβλίο της MARGOT ANAND
«Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης»