Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Το μυαλό σου είναι το εργαλείο σου.Το χρησιμοποιείς σωστά;

Aποσπάσματα από ομιλία του Yogi Bhajan 

Eχεις έναν φίλο μέσα σου και αυτός είναι το μυαλό σου. Όταν το μυαλό σου είναι δυαδικό, σε απομακρύνει από την πραγματικότητα. Η διαφορά μεταξύ ενός δασκάλου και ενός ανθρώπου είναι ότι ο δάσκαλος παραδίδει, εγκαταλείπει τη δυαδικότητά του. Ο Θεός είναι εντός μας, γι’ αυτό δεν λέμε «Αφήνομαι στον Θεό», λέμε «Ο Θεός κατοικεί εντός μου». Το χάσμα μεταξύ ανθρώπου και Θεού πρέπει να εξαλειφθεί.

Αν ένας άνθρωπος θέλει να χαρεί εδώ στη Γη, υπάρχουν πολλοί δρόμοι και πολλοί τρόποι _ δεν διαφωνώ. Υπάρχουν πολλές φιλοσοφίες και θεωρίες. Υπάρχουν πολλές επιλογές και θεραπείες. Αλλά ένα πράγμα είναι πάντα αλήθεια: υπάρχει πάντα μόνο μία εμπειρία.
Αν δεν έχεις μια εμπειρία ευδαιμονίας, πρέπει να δουλέψεις γι’ αυτό επειδή δεν είναι η διδασκαλία σου, η φιλοσοφία σου, η γνώση σου που μετράνε. Είναι η ευδαιμονία που μοιράζεσαι με κάποιον άλλον αυτό που αξίζει.


Εχεις τον αρνητικό, τον θετικό και τον ουδέτερο νου. Αυτός που δεν έρχεται σε συμφωνία με τον ουδέτερο νου, ακόμα και με όλο τον πλούτο του, δεν θα ευημερήσει και δεν μπορεί να είναι χαρούμενος επειδή το αρνητικό και το θετικό ακυρώνει το ένα το άλλο. Είναι ο ουδέτερος νους που γίνεται η δύναμη της διαίσθησης μέσα σου.
Πρέπει να ξέρεις πού πρέπει να πας, τι πρέπει να κατακτήσεις. Με κάθε σκέψη ρώτα μόνο μία ερώτηση: Αν ακολουθήσω αυτή τη σκέψη, θα με κάνει ευγενικό ή θα με κάνει πικρόχολο; Θα μου δώσει τη δύναμη να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους ή θα τους κάνω δυστυχισμένους;

Τι είδους δάσκαλος θα γίνεις; Θέλεις να περιορίσεις την επικράτεια του εαυτού σου; Ενας δάσκαλος δεν έχει επικράτεια, δεν έχει προσωπικότητα. Ενας δάσκαλος δεν έχει πραγματικότητα. Η μόνη πραγματικότητά του είναι να ανυψώνει, να ανυψώνει, να συνεχίζει να ανυψώνει, να συνεχίζει να ανυψώνει. Είναι σαν τη φιλοσοφική λίθο: κάθε μέταλλο που αγγίζει γίνεται χρυσός.

Πρέπει να αρχίζεις τις σκέψεις σου ως εξής: «Προέρχομαι από τον Ουράνιο Πατέρα για να υπάρξω στη Μητέρα Γη. Αυτή θα με θρέψει και θα με φροντίσει μόνο όταν το ζητήσω». Αλλά σου έχουν διδάξει: «Μπρος, πήγαινε να φέρεις λεφτά. Βρες μια πλούσια γυναίκα, έναν πλούσιο άντρα. Κάνε καλό σεξ». Όλα αυτά τα πράγματα που αργότερα θα σου φέρουν προβλήματα. Όταν «πας και το διεκδικείς για να το πάρεις», τότε μετά πρέπει να αντέξεις το βάρος. 

Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε εσένα και σε έναν σκλάβο. Είσαι στην πραγματικότητα μια πνευματική τραγωδία. Μέσα στο κεφάλι σου κουβαλάς όλο το βάρος. Δεν έχεις κανένα νόημα για το Θείο.

Ξέρεις τι σκέφτεται ο Θεός μέσα σου; Λέει: «Ζω μέσα σε έναν ηλίθιο». Ο Θεός κάθεται μέσα σου, εσύ Τον στραπατσάρεις μέσα σου και Αυτός εκνευρίζεται αφάνταστα. Τότε λέει στη γυναίκα Του, την Πρακρίτι: «Δίδαξε ένα μάθημα σε αυτόν τον τύπο».
Τώρα ξέρεις ποιο είναι το μάθημα του Θεού; Ξέρεις ποια είναι η εκδίκηση του Θεού; Θα σου δώσει όλο τον πλούτο αλλά καμία ικανοποίηση. Όταν αρχίζει να συμπεριφέρεται στο δικό σου επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ αδιάφορος.

Mερικούς τους βοηθάω, μερικούς τους συμβουλεύω, σε μερικούς μιλάω και κάποιους τους αφήνω ήσυχους. Εχουν αποφασίσει να μην ακούνε και εγώ έχω αποφασίσει να μη λέω τίποτα. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να αλλάξει για τον εαυτό του, δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν άλλον.

Ολοι πρέπει να έχετε βγει ραντεβού κάποια στιγμή. Απλά θυμηθείτε σήμερα πόσα ψέματα είπατε τότε, πόσα κάνατε για να εντυπωσιάσετε. Γιατί φοβάστε ότι αυτός ή αυτή θα εκμεταλλευθεί την αλήθεια. Αυτή είναι η ποιότητα του δασκάλου. Αν οι μαθητές του τού πουν κάτι ή όλα και αυτός τα προδώσει ή τα εκμεταλλευθεί, τότε, είναι νόμος της φύσης, αυτός ο δάσκαλος είτε πρέπει να ανυψώσει αυτόν τον άνθρωπο στον ουρανό είτε να πάει στην Κόλαση.
Αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει μαθητές που «χαζεύουν χωρίς να αγοράζουν τίποτα» και δασκάλους που είναι φιλόσοφοι. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει το ρίσκο να ξυπνήσει τον άλλον. Η πλειονότητα των δασκάλων είναι κοιμισμένοι.

Tεχνικά το μυαλό σου είναι το εργαλείο σου. Αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, θα μοιάζεις τρελαμένος. Μην αφήνεις το μυαλό σου να σε κυβερνά, εσύ να το κυβερνάς. Θα είσαι επιτυχημένος, δυνατός και ηγεμονικός. Από σένα εξαρτάται. Ο μόνος τρόπος που μπορείς να καθοδηγείς είναι με την πειθαρχία σου. Η αποτελεσματικότητα είναι η δύναμή σου. Επομένως, θα πρέπει να αποφασίζεις με το μυαλό σου.

Αν τα λόγια σου δεν χαμογελάνε, αν δεν μιλάς με την καρδιά σου και αποφασίζεις τα πάντα με τον νου, είναι καλύτερα να έχεις έναν σκύλο για φίλο παρά εσένα. Είσαι ένα άχρηστο, γεμάτο πόνο πρόβλημα. Το μόνο που μετράει σε αυτόν τον κόσμο είναι το χαμόγελό σου, τα ανεβαστικά λόγια σου και η ευγενική γλώσσα του σώματός σου. Αυτά είναι τρία βασικά προαπαιτούμενα ενός δασκάλου.

Όταν έχεις έναν μαθητή, σμίλεψέ τον, διαπέρασέ τον και κάν’ τον καλύτερο από σένα. Αλλιώς το αύριό σου είναι νεκρό. Δίδαξε στον μαθητή να γίνει ένας δάσκαλος. Και κάν’ τον να καταλάβει ξανά και ξανά και ξανά.
Ολος ο κόσμος είναι μαθητής σου. Τα δέντρα είναι μαθητές σου, οι πέτρες είναι μαθητές σου, η οικογένειά σου είναι μαθητές σου, όλα είναι μαθητές σου. Ενας δάσκαλος δεν μπορεί να σκεφτεί αλλιώς. Αν σκεφτείς οτιδήποτε άλλο, δεν είσαι δάσκαλος.

Το μυαλό πρέπει να γίνει απέραντο. Ο σημερινός κόσμος είναι ο κόσμος της Εποχής του Υδροχόου _ ένα μικρό μυαλό ποτέ δεν θα είναι χαρούμενο. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν τόσο πολλά δόγματα θρησκειών που δεν μπορείς καν να τα μετρήσεις. Αλλά όλοι έχουμε έναν σκοπό: να βιώσουμε, να βοηθήσουμε και να υπηρετήσουμε το μέλλον.

Μετάφραση - επιμέλεια 
Har Sevak S.