Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αισθανθείτε τον Πόνο Σας

OSHO: Εάν κάποιος σας έχει πληγώσει, αισθανθείτε ευγνωμοσύνη που αυτό το πρόσωπο σας έδωσε την ευκαιρία να αισθανθείτε μια βα­θιά πληγή. Έχει ανοίξει μια πληγή μέσα σας. Η πληγή μπορεί να δημιουργηθεί από πολλά τραύματα που σας έχουν στιγματίσει σ’ ολόκληρη τη ζωή σας. Ο άλλος μπορεί να μην είναι η αιτία όλων των βασάνων, αλλά έχει εκκινήσει μια διαδικασία. 
Απλώς κλείστε την πόρτα στο δωμάτιό σας, καθίστε σιωπηλοί, χωρίς θυμό για τον άλλο, αλλά με πλήρη συνειδητότητα του συναισθήματος που ανα­δύεται μέσα σας: το τραυματικό αίσθημα ότι απορριφθήκατε, ότι προσβληθήκατε. Και τότε θα εκπλαγείτε που εκεί δεν υπάρχει μόνο αυτό το πρόσωπο: όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες, και όλοι οι άν­θρωποι που σας πλήγωσαν ποτέ θ’ αρχίσουν να κινούνται μέσα στη μνήμη σας.


Θα αρχίσετε όχι μόνο να τους θυμάστε, αλλά και να τους ανα­βιώνετε. Θα περάσετε σε ένα είδος αρχέγονης κατάστασης. Αι­σθανθείτε το τραύμα, αισθανθείτε τον πόνο, μην τον αποφεύγετε. Γι’ αυτό σε πολλές θεραπείες ο ασθενής καθοδηγείται να μην παίρ­νει ψυχοτρόπες ουσίες πριν την έναρξη της θεραπείας, για τον απλό λόγο ότι οι ουσίες είναι ένας τρόπος διαφυγής από την εσω­τερική δυστυχία σας.

Όποιος και αν είναι ο πόνος, και όποια και αν είναι τα βάσανα, αφήστε τα να υπάρξουν. Πρώτα βιώστε τα σε ολόκληρη την έντασή τους. Θα είναι δύσκολο, θα είναι σπαραξικάρδιο. Μπορεί ν' αρχίσετε να κλαίτε σαν μικρό παιδί, μπορεί ν’ αρχίσετε να κυλιέστε στο δάπεδο με βαθύ πόνο, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει σπασμωδικά. 
Μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι ο πόνος δεν βρίσκεται μόνο στην καρδιά, βρίσκεται παντού στο σώμα σας πονά ολόκληρο, ότι είναι γεμάτο άλγος, ότι ολόκληρο το σώμα σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά πόνος.

Εάν μπορείτε να το βιώσετε -έχει τεράστια σημασία- αρχίστε να το απορροφάτε. Μην το πετάτε. Είναι μια ιδιαίτερα πολύτιμη ενέργεια, μην την πετάτε. Απορροφήστε την, ρουφήξτε την, αποδεχτείτε την, καλωσορίστε την, αισθανθείτε ευγνωμοσύνη γι’ αυτή. 
Και πείτε στον εαυτό σας: “Αυτή τη φορά δεν θα το αποφύγω, αυτή τη φορά δεν θα το απορρίψω, αυτή τη φορά δεν θα το πετάξω μακριά. Αυτή τη φορά θα το ρουφήξω και θα το δεχτώ σαν έναν καλεσμένο. Αυτή τη φορά θα το απορροφήσω”.

Μπορεί να σας πάρει μερικές ημέρες για να το χωνέψετε, αλλά την ημέρα που θα συμβεί, θα έχετε σκοντάψει σε μια θύρα που θα σας πάει πραγματικά μακριά, πολύ μακριά. 
Ένα νέο ταξίδι έχει ξεκινήσει στην ζωή σας, κινείστε προς ένα νέο είδος ύπαρξης επειδή αμέσως, τη στιγμή που αποδέχεστε τον φόβο χωρίς απόρριψη για τίποτε, η ενέργειά του και η ποιότητά του αλλάζουν. Δεν είναι πλέον πόνος. Στην πραγματικότητα θα αιφνιδιαστείτε· δεν μπορείτε να το πιστέψετε, είναι τόσο ανέλπιστο. Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι τα βάσανα μπορούν να μετασχηματιστούν σε έκ­σταση, ότι ο πόνος μπορεί να γίνει χαρά.